Fundació Sol Solidari
Què estem fent

Què estem fent

Electrificació solar a escoles de Burkina Faso

Amb Actualité-énergie

Muntem instal·lacions autònomes constituïdes per una placa solar, una bateria, un inversor i les bombetes de baix consum necessàries per il·luminar suficientment una aula a cada escola escollida. Amb cada instal·lació, també s’aporten 3 làmpades solars portàtils que es poden deixar a professors i alumnes. Gràcies a aquesta actuació, cada dia alguns alumnes poden allargar les classes un cop s'ha fet fosc, i es poden realitzar moltes altres activitats escolars i extraescolars, reunions, etc.

A totes les escoles visitades el projecte ha estat molt ben acollit. Consideren la instal·lació un gran benefici per la comunitat educativa: evidentment els escolars els primers, ja que poden desplaçar-se a l’escola a la nit per fer classes de repàs i preparar exàmens, però també els docents utilitzen l’aula per preparar les classes de l’endemà. I, finalment, en alguns centres es fan classes per adults en horari nocturn.

Amb l’objectiu de co-responsabilitzar a les comunitats locals en el projecte, els professors i pares s’han de fer càrrec del 25% del cost de la instal·lació. Tot i així, disposem d’una llarga llista d’escoles interessades pels propers anys.

Aquest projecte forma part d’un ambiciós programa d’electrificació solar d’escoles a les zones del país sense accés a l’electricitat. Des que vam iniciar aquest programa al 2011, ja hem portat llum a 76 escoles, gràcies a la col·laboració de l’ajuntament de Figueres, l’ ajuntament de Castell-Platja d’Aro, la Diputació de Girona i la botiga Natura. Es calcula que aquestes aules amb enllumenat beneficien directa o indirectament unes 42.000 persones.



En aquest mapa podeu veure la situació de les escoles.

Burkina Solar Capital:

Microcrèdits per afavorir les instal·lacions solars fotovoltaiques a Burkina Faso

Amb Actualité-énergie

Aquest projecte dóna accés al crèdit a famílies que no tenen accés a l'electricitat, o que no poden pagar el preu que imposen les companyies elèctriques. Les instal·lacions solars que promovem tenen prou potència per il·luminar una casa sencera i, fins i tot, per fer funcionar una televisió. Les famílies tornen el crèdit en 10 mesos. Quan els diners ja han estat retornats, Actualité Energie, prèvia consulta amb Sol Solidari, els pot tornar a utilitzar per atendre nous clients.

Amb aquest sistema, ja s'han venut gairebé 100 instal·lacions solars de 20 i 50 wp, amb una inversió econòmica de més de 12 milions de CFA (quasi 20.000 €).

Cal destacar que cada euro invertit en el projecte ja ha estat emprat cinc vegades per a oferir microcrèdits i millorar la vida de famílies burkinabés.



Assecat solar i comercialització de fruits i llegums a Burkina Faso

Amb Actualité-énergie

Aquest projecte té com a objectiu principal ajudar a dones pobres de barris de la capital del país, Ouagadougou, a aconseguir una feina justa. Una dona econòmicament autosuficient és un motor per al desenvolupament de la seva família i del seu barri.

Això s’ha aconseguit mitjançant la creació de 3 unitats de producció de fruits i llegums secs (amb un total de 15 assecadors solars), emprant les fruites i hortalisses que durant l'època de màxima producció són objecte de baixíssims preus en els mercats i una gran quantitat acaba podrida i llençada, degut en part per la manca de plantes de processament i assecat. L’assecatge de fruites i llegums es fa sense cap despesa de combustible gràcies a l'immens potencial solar del país.

Les tres associacions de dones, que funcionen com si fossin cooperatives, reben l’assessorament i suport tècnic de la nostra contrapart local. La producció és adquirida pagant a les treballadores un preu just, es centralitza i es ven, tant a l’engròs, com a través d’una botiga creada expressament per aquesta finalitat a Ouagadougou.

 


Amb el suport de ...

Sol Solidari ha comptat o compta amb el suport de moltes empreses, entitats i administracions públiques.

A tot@s, MOLTÍSSIMES GRÀCIES !!